Компилация "Вечни македонски песни 1"

Оценете статията
(2 оценки)
ve4ni_make1

1. Таня Боева - "Цъфнало е цвеке"
2. Лия и Кондьо - "Не казвай либе"
3. Ина - "На сърце ми лежи"
4. Деси - "Мите, мори, Мите"
5. Джина Стоева - "Йовано, Йованке"
6. Нина - "Карамфило Филче"
7. Сани - "Китчице"
8. Николина Чакърдъкова - "Око мое бисерно"
9. Дора Костова - "Направила мома"
10. Лия - "Проклет да биде"
11. Софи Маринова - "Сите девойчиня"
12. Володя Стоянов - "Кажи Райне"  

 

 

АРА АУДИО-ВИДЕО има удоволствието да представи една неповторима колекция от 10 (десет) песни, избрани от бездънната музикална съкровищница на Пиринска Македония. С подборката на песните, отразена и в заглавието на продукта- “Вечни македонски песни”, продуцентите и изпълнителите от АРА АУДИО-ВИДЕО и ДИАПАЗОН РЕКЪРДС реализират една амбициозна творческа задача, в която традиционно изявяващите се в поп фолка изпълнители тук се проявяват в друго амплоа. Компилацията предлага изпълнение на песни от Пиринската фолклорна област с осъвременен звук, извлечен от музикантската практика и съществуващата музикално-интонационна среда. В песента “Мите море, Мите” почитателите на традиционния фолклор ще преоткрият таланта на поп фолк изпълнителката ДЕСИ. Една от новите певици в каталога на АРА АУДИО-ВИДЕО- ДОРА КОСТОВА точно се е превъплътила в изпълнението на песента “Направила мома, ладна меана”. Перфектната ТАНЯ БОЕВА е изключителна в интерпретацията на популярната песен “Цъфнало е цвеке шарено”. След успеха на песента “Даньова мама” (от албума “Студен пламък”) в тази компилация невероятната СОФИ МАРИНОВА потвърждава отново класата си в изпълнението на песента “Сите девойчиня”. В песента “Не казвай либе” почитателите на дуета КОНДЬО и ЛИЯ ще им се възхитят и преоткрият за пореден път. Популярната песен “На сърце ми лежи” е изпълнена от чаровната ИНА, с което тя добавя нюанс в тематичната обвързаност на песните в компилацията- любов, разлъка, тъга, веселие, така характерна за македонските песни. Особено място в тази компилация имат и песните “Око мое бисерно”, изпълнена от Николина Чакърдъкова и “Кажи, Райне”, изпълнена от Володя Стоянов.

Пресъздаването на стари популярни песни от Пиринската фолклорна област чрез нови аранжименти с нова звучност, без да се губи автентичността им, категорично потвърждава факта, че всеки е свързан с корените си. Изцяло аранжиментите на песните в компилацията са дело на Стоян Джамбазов- Джемби и Здравко Георгиев, а изсвирването е заслуга на музикантите от оркестър “ЩУРО МАКЕ”. Специфичното звукоизвличане, смесването и мастеринга на продукта “Вечни македонски песни” е плод на работата на специалистите от студио “Hit House”.

Вече няколко века автентичнта македонска песен сплотява хора от различни националности и различни етнографски области. Тя е неизменен спътник и в добро и в лошо от самото начало до края на човешкия живот. Този факт сам по себе си е водещ за продуцентите и поп фолк изпълнителите от АРА АУДИО-ВИДЕО, в изпълнението на проекта. А песните в компилацията “ВЕЧНИ МАКЕДОНСКИ ПЕСНИ” носят духа на предците и могат да дарят всеки с мъдростта на времето. От 25-ти юни продукта ще се разпространява в търговската мрежа на МС и CD от АРА АУДИО-ВИДЕО, а промоцията му, която ще се състои на 24 юни в механа “Македония”- Благоевград, ще бъде видео-филмирана и разпространена за излъчване в кабелни и ефирни телевизии в страната.