Понеделник, 24 Април 2017 13:17

Дения Пенчева: Пея от 3-годишна

Оценете статията
(1 Оценка)

Интервю за в-к „Хоровод“, автор: Иво Ангелов

- На колко години бяхте, когато запяхте първата си фолклорна песен?

Най-ранният ми детски спомен, свързан с музиката, е когато бях на 3 години. Родителите ми имаха бизнес в Несебър и летата прекарвах там. Спомням си как на средата на митрополията в Стария град слагах един кашон вместо маса, върху него някакви бижута и дрънкулки, които исках да продам. Пеех “Лиляно моме”, която в последствие направих и в моя интерпретация и може да се гледа по Фен Фолк ТВ. Изпълнявах и други песни. Около мен се събираха чужденци, много им бях интересна.

- Коя е искрицата, която Ви запали към народната музика?

Аз от малка съм закърмена с фолклорната ни музика, голяма част от детството си прекарвах с моите баби и дядовци. Те постоянно слушаха народна музика. Израстнала съм в такава среда. Моята прабаба е била една от наи- добрите певици в гр. Костенец, града в който е живяла.

В последствие започнах да се занимавам по- активно с народна музика, горе- долу на 13 години. Участвах в много фолклорни формации и фестивали из страната и чужбина. Тази среда ме мотивира да правя такава музика. Моята цел и мечта винаги е била да развивам и модернизирам фолклорната ни музика, за да се доближава и до младото поколение. Вярвам, че имаме прекрасни песни, които трябва да се знаят от хората.

- Кое е любимото Ви хоро?

Наи- много обичам да танцувам право хоро.

- Кои хора умеете да танцувате?

Умея да танцувам право хоро, дайчово, ръченица и сиртаки. Доставя ми удоволствие.

- Израснала сте в шопския край. Това ли е любимата Ви етнографска област?

Обичам песни от различни фолклорни области. Предимно песни от пиринския край, но много харесвам и родопски песни. През 2014 година направих една от най- емблематичните родопски песни “Руфинка болна легнала”, щастлива съм, че успях да реализирам този проект.

Като се замисля, повечето ми песни са от пиринския край. Предпочитам да записвам весели песни, смятам, че подхождат на моя темперамент, а пък и хората искат да се веселят и разтоварват... Например „Стани, моме, да заиграш“, „Давай, чичо“ и др.

Напоследък слушам странджанска песни, подготвям и такива проекти.

- С какво българският фолклор е по-специален от изкуствата на другите държави?

В цял свят се възхищават на нашето народно творчество. Имаме уникални вековни традиции и обичаи. Прави ли ви впечатление колко красиви народни костюми имаме, от различни фолклорни области? Уникални шевици, накити....просто прекрасно.

В България са известни седем етнографски области, всяка от тях има свои облик и колорит, своя типична народна музика, с характерни песни и танци, със създадени през вековете обичаи и занаяти.

- Ако бяхте министър на културата, какво е първото нещо, което щяхте да промените?

Ако бях министър на образованието, бих се заела с развитие на читалищната деиност. Бих инвестирала в създаването на наградни фондове и стипендии за млади таланти.

Според мен в българските училища трябва да се изучава фолклор, традиции, песни и обичаи. Това е важно за опазването и развитието на българската ни идентичност.

Цялото интервю четете във в-к „Хоровод“ от 24.04.2017 г.

Приложен видео файл

Участия

Нови сингли

Get Adobe Flash player

Нови Заглавия

Тони Стораро - Живея само за тебе
Азис 2014
Румяна Попова –  колекция от 5 албума
Веселина - Избери си
Теодора
Keba - Fer ubica