Петък, 17 Ноември 2017 14:08

Семейна фолклорна задруга: Ива и Велислава Костадинови

Оценете статията
(0 оценки)

в-к. Монитор, материал на Надежда Попова

"И сега какво ще правим? Трябва бързо да изчистим, преди да са се прибрали мама и тате"
, казва Гуна Иванова на внучката си Ива

Момиченцето е на възраст, в която все още може да ходи право под масата, и току-що е свързало точките на килима в дневната с флумастер в импровизирано съзвездие. Голямата ни народна певица се проявява като вещ дипломат и в случая, в който поверила на сестра й Велислава да среше косата й преди концерт. Гребенът се заплел точно в мига, в който конферансието обявил името на изпълнителката на "Лудо, младо". Гуна и малките й коафьорки сръчно отиграли гафа и на сцената звездата била с изрядна прическа.

Днес Ива и Велислава са все така добър тандем с баба си, развиват се в областта на финансите и актьорското майсторство и катерят музикалната стълбица в татковината като дует. На последния "Пирин фолк" в Сандански вкараха първия си хеттрик с награди за изпълнението на "Не ме давай, мила майко".

"Това бе като сбъдната мечта! Вълнението още го има. Песента, която представихме, бе по музика и текст на Гунчето, а аранжиментът бе на Светослав Лобошки. За нас не е важно да бъдем известни певици, а да запазим фолклора ни, да се харесва той от младите и да се получи приемственост. След фестивала се убедихме, че има смисъл от всички усилия. Когато ни наградиха, баба плачеше от радост. Оставайки трите заедно насаме после, ни каза "Браво, горда съм”. Какво по-хубаво от това...", спомнят си с вълнение сестрите.

Жената, чиито глас е будил патриотизма и носталгията на нашенци в страни на четири континента, отглежда и лекува внучките си с песен. Деликатността й предизвиква респект и това й качество открай време усещат и възпитаниците й във вокални школи в Перник и София. "Строга е по отношение на музиката и когато види, че има причина да бъде такава. Но в детството ни доста ни глезеше. Винаги когато сме оставали да спим при нея, ни изненадваше със закуска в леглото и с Велислава се чувствахме като принцеси. Любимо ми беше да ни пее за лека нощ. Това много ме успокояваше. Песента, която си спомням, че много обичахме да слушаме и двете преди лягане, беше "Кавал свири”, разказва Ива. Най-ценният житейски урок, който научават от Иванова, е на лошото винаги да отвръщат с добро.

Като малки сестрите не са се конкурирали нито по успех, нито за вниманието на другите. Винаги са се допълвали и са си пазили гърба емоционално. Най-сериозното им скарване ги е накарало да самобичуват с "наказателно мълчание" около два дни, а причината за него е била битовизъм. "Спорим за дреболии. Например Ива често ми мърмори, когато си зарежа зарядното в контакта, или когато не си измия чашата за кафе. Но това са дребни неща", казва Вели. "И двете сме темпераментни и "огнени” по своему. Има случаи, в които Велислава е по-здраво стъпила на земята, има случаи, в които аз. Има някакъв баланс, което е доста добре за нас. Хубаво е, че ние двете много си говорим и всяка приема критиката на другата", добавя Ива. В момента тя кара магистратура по "Финансов контрол и финансово право", иначе завършва "Бизнес администрация" в УНСС. За разлика от повечето си връстници на този етап не вижда бъдещето си в чужбина. "Иска ми се това, което работя, да ми помага да продължавам в музиката, защото изключително много я обичам! Определено обичам родината си. Мисля, че не бих се чувствала добре на друго място. Бих пътувала много, но винаги бих се връщала тук.", категорична е певицата.

За разлика от нея Велислава прескача точните науки за сметка на изкуството и е сред обещаващите попълнения в класа на Стефан Данаилов в НАТФИЗ. Първата им среща е в Народния театър, където Ламбо ги събрал, за им говори за академичните предизвикателства през годината. "Той прави атмосферата топла и приятна и ни накара още от самото начало да се почувстваме като семейство. Много сме сплотени, когато сме заедно с него", разказва тя.

Широката публика вече я познаваи като едно от основните действащи лица в актуалния български филм "12а", в който нейна екранна класна е Радина Кърджилова. "Никога не съм си мислила, че първата ми роля ще е главна и че ще се случи толкова рано. Беше предизвикателство за мен да се науча да танцувам хип-хоп, но самата героиня е доста близка до мен. И тя обича изкуство, само дето хип-хоп, а не фолклор. Тя е емоционална, борбена и амбициозна. Бих казала, че доста си приличаме. Първоначално бях притеснена, но с всеки изминал ден на снимачната площадка се чувствах все по-комфортно. Много ми хареса и на последните снимки плаках, че свършва", изповядва се Вили.

Ако погледнем личния плейлист на близначките, в него ще видим как имена като Риана си съжителстват с албуми на Желко Йоксимович, Миро, Васил Найденов и Тони Димитрова. И двете имат сериозен афинитет към българската естрада, но никога не са се замисляли за смяна на жанра. Дебютният си албум "Не ме давай, мила майко" определят като "нашето бижу". "Всяка песен в него е старателно подбирана, ние не пеем всичко. Смятаме, че сме се утвърдили като дует, и ще продължаваме заедно с любов към нашата музика", казват сестрите.

МИНИ НА ЗЕЛЕНО

Поддържат форма с ходене и танци

Сестри Костадинови са красиви като коледно утро, а стройните им фигури могат да хвърлят сянка върху доста от псевдо секссимволите сред колежките им в поп-фолка. Момичетата не робуват на строги хранителни режими, за да поддържат форма. Ива се старае да ограничава бургерите и дюнерите в менюто си, а вечерята си гледа да не консумира след 20 ч. Основната й физическа активност е ходенето пеша. "Дори зимно време обичам. Обличам се топло и се започва едно ходене... Нямам против и сама да бъда. Често приятели ми казват, че прекалено много ходя. Не всеки може да издържи на темпото ми", смее се певицата.

Заради липсата на физическо време Велислава залага на различните упражнения от НАТФИЗ в часовете по акробатика, сценично движение, техники на класическия танц, балет и др. Понесат ли се на крилете на любовта, двете не водят избраника си на импровизиран качествен контрол при Гуна Иванова – за да може тя от позицията на опита си да усети дали това е точното момче. "Относно правилния човек, не смятам, че е редно някой друг да го определя това. Ти сам знаеш и усещаш дали да или не. Качествата – доброта, искреност, обичам да бъда изслушвана и разбирана, а много обичам, когато някой срещу мен говори неща, които ме карат да слушам и да се замислям", казва Ива. Мъжът, който има шанс да се класира за втора среща с Велислава, трябва да притежава следните качества: "Да е широко скроен, с чувство за хумор и харизматичен. Трудно е да ми спечелят вниманието по принцип."

Участия

Нови сингли

Get Adobe Flash player

Нови Заглавия

Тони Стораро - Живея само за тебе
Азис 2014
Румяна Попова –  колекция от 5 албума
Веселина - Избери си
Теодора
Keba - Fer ubica