Румяна Попова "Наздравици от Македония"

Оценете статията
(22 оценки)
popova_nazdravici

1. Киряна вино продава
2. За кого чуваш, Дано, очите
3. За първи път
4. DJ Китка (Защо си, девойко, натъжена)
5. Кажи, Наде, истината
6. Меаните, майко, пусти да останат
7. Три ноки не сум заспала
8. Българска хубост
9. Марко пияницата
10. Йоване, море, Йоване
11. DJ Китка (Запил си ме Стоян в меана)
12. Невено, Невенке (дует с Наум Петрески)
13. Шар планина

 

След успеха на първия й албум “Магия от Македония”, Румяна Попова зарадва ценителите на истинската македонска песен с новия си албум “Наздравици от Македония”. В него са представени характерната автентика на музиката и различните диалекти от Вардарска и Пиринска Македония. Това са песни, които най-добре съответстват на тембъра и орнаментиката на гласа на Румяна Попова – смесица от характерния пирински бордон и специфични терци. Във всяка от 13-те песни има веселяшки мотиви, които съответстват и на настроението на самата изпълнителка. Тя споделя, че сега се записват предимно тъжни песни от македонския край, но за нас, българите, мъката и без това ни идва в повече напоследък, и затова Румяна предлага нещо по-различно в “Наздравици от Македония”. Идеята й е в него да намери отражение богатото фолклорно наследство от македонския край, като същевременно се подберат песни, които да не са толкова популярни и да са близо до нейния стил.
Румяна Попова винаги е настоявала, че трябва да се пишат нови авторски македонски песни, за да се запазят живи традициите. В “Наздравици от Македония” има две такива песни. Едната е “Българска хубост” по музика и аранжимент на Сашко Велков и текст на Джули Христова. Румяна Попова представи тази песен на фестивала ПИРИН ФОЛК 2002 и тъй като тя се хареса много на почитателите й и за кратко време стана популярна в родния ефир, както и по различните й артистични участия, изпълнителката реши и я включи в новия си албум.
Другата песен е любовната балада “За първи път” и вече се сдоби с видеоклип, в който участва и танцова формация “Накит”. Тя е написана специално за Румяна Попова, която признава, че вижда себе си в нея. Получил се е страхотен синхрон между музиката на Сашко Велков и текста на Надежда Захариева.
В албума са включени две хороводни китки. Едната съдържа песните “Запил се Стоян в меаната” и “Ранила мома”. Повод за Румяна Попова да ги изпее са многобройните въпроси защо не се опита да запише нещо от родния си край - шоплука. В другата китка са включени “Защо си девойко натъжена” и “Снощи го видох убавото Стойне”. Те също са популярни песни, без които не минава нито едно сватбено тържество в Югозападна България.
“Три ноки не сум заспало” и “Шар планина” са стари македонски песни със закачливи текстове. Първата е в интересния размер 11/16, но не е копаница. Румяна я научава от един музикант, семеен приятел, който е истинска енциклопедия на македонските песни. Втората песен също е достатъчно популярна, но е представена в осъвременен аранжимент. “Кажи ми Наде истината” пък е лирична любовна песен, която изпълнителката знае отдавна.
Песента “За кого чуваш, Дано очите” Румяна Попова изпълнява откакто се помни. Това е една от любимите й македонски песни, която почти не е записвана у нас. Същото важи и за “Марко пияницата”, която е изключително подходяща за наздравици. Това е стара македонска песен, изпълнявана от Благица Павловска. В песента звучат духови инструменти, на които свирят музиканти от оркестъра на Есма Раджепова.
“Киряна вино продава” минава за визитна картичка на нелепо загиналата македонска певица Петранка Костадинова. Румяна Попова я записва в нейна памет. Именно в тази песен ясно личат уникалните й гласови данни, които й спечелиха овациите и определението на специалистите “истинския глас за македонската песен”. Песента има и своя видеоверсия, заснета удивително сполучливо в кв. “Вароша” и околностите на Благоевград. Хубавото вино и любимите из македонския край механи са основна тема и в “Меаните, майко, пусти да останат”. Това е бърза хороводна песен, в която Сашко Велков прави поредната си силна интерпретация в соловата партия с акустичния си акордеон.
Румяна Попова чува за първи път песента “Йоване, мори, Йоване” в изпълнение на Наум Петрески. Тя е толкова впечатлена, че веднага решава да я включи в репертоара си. Самият Наум Петрески отново записва дует с изпълнителката. Румяна признава, че за нея това е голяма чест, защото се е учила да пее и от него. Той по принцип не записва дуети, но прави изключение само за Румяна Попова. След миналогодишния успех на “Благуно дейче”, сега е ред на “Невено”. Заради Наум Петрески записите се забавят с два месеца, тъй като е на турне в Австралия, но чакането определено си е струвало. Тази стара македонска песен предизвиква интерес и заради невероятно сполучливото пасване между гласовете на двамата изпълнители.
В новия си албум Румяна Попова представя сладки песни за тежко вино - вечни истини за живота и бита на хората от македонския край. Той е записан в студиото на Сашко Велков “Ентер” – Македония. Всички песни се отличават със съвременно звучене, като същевременно изпълнителката остава вярна на традициите. Тя е изключително благодарна на екипа, които работи по записите и мастерирането на албума: съпруга й Александър Попов, който е концерт-майстор на Биг Бенд “Благоевград”, най-популярния композитор и аранжор в Република Македония Сашко Велков, който диктува модата в македонската музика за последните години, както и Наум Петрески, който също се включва с интересни идеи. Резултатът е: интересна и професионална интерпретация на богатото македонско наследство, която задължителното ще покачва градусите на настроението на всяка една веселба!
Обложката на албума е дело на “Аксел Арт” и по много подходящ начин представя новата визия на певицата.
Продуцент е АРА МЮЗИК. Издава и разпространява на CD и MC АРА АУДИО-ВИДЕО.