Гуна Иванова "Ех, мъко моя"

Оценете статията
(1 Оценка)
guna_makomoq

1. Хубава Елена
2. Конче си изведох
3. Катерино моме
4. Ех, мъко моя
5. Кажи, Вело
6. Тамо долу Битола
7. Три ноки съм заспала
8. Кирадйийче
9. Моме Невено
10. Що не спиеш мило либе?
11. Дафино цървен карамфил
12. Разболела се Ирина
13. Направило моме
14. Море пиле, славей пиле

 

Гуна Иванова, един небесен глас от Огражден планина, е певица с богат репертоар. Тя има зад гърба си три музикални продукта и записани 25 автентични македонски песни за златния фонд на БНР. Певица с красив и завладяващ, драматичен глас. Без да преувеличим можем да я наречем най-големия бисер в огърлицата от изпълнители на македонска песен. Доказателство за това е изпятата мъдрост в новия й албум “Ех, мъко моя”.
В идеята, подготовката и изпълнението на новия си албум “Ех, мъко моя” певицата Гуна Иванова се ръководи единствено от своето разбиране за живот и професионализъм: “Българинът е програмиран и когато плаче, да пее - мъката си в песен да излее. Някъде съм чела, че песен и птица граница нямат. Или нещата се изпяват по-добре от оригинала, или не трябва да се развалят. Освен това трябва да сме мъдри и да съхраняваме песните на дедите ни като ги предаваме на младото поколение по подходящ начин.”
Новия си албум певицата Гуна Иванова е записала в памет на своя син и затова носи заглавието “Ех, мъко моя”. Едноименната песен е неговата любима и затова Гуна решава да кръсти албума си на нея.
Песните в новия албум на певицата Гуна Иванова са македонски бисери, изровени от пепелта, съхранили и доразвили опита от 40 години творческа дейност. В ритмично отношение те са разнообразни. Едни са типично македонски, други са хороводни, но всички са пропити от мъката. Това са песни за красотата на българката, за любовната закачка, за любовта, пламнала от пръв поглед, за виното, изпито от мъка, за кончето, продадено от мъка по несподелена любов, за истинската, изпепеляваща до смърт любов, смущаваща съня на човек, до духовното извисяване и благородната прошка. “Ако вино пие, наздраве да му е. Ако с друга спие, ех кираджийче, сладок сон да му е”. Останалите песни са ритмични, живи, подходящи за веселие по събори и семейни тържества.
“Море пиле, славей пиле” е една от любимите й песни, която за първи път Гуна Иванова чува от баща си. Това е песен, родена в много трагичен момент – по време на борбата за Крушевската република. Във всеки албум трябва да има подобна патриотична песен.
Песента “Тамо долу Битола” е послание към всички майки да уважават избора на децата си.
“Кираджийче” е бавна песен, която вдъхва усещане за полет.
Песните “Три ноки не сум заспало”, “Що не спиеш мило либе”, “Разболела се Ирина” и “Любеше ме Хубава Елена” възпяват мъката, родена от най-красивото чувство – любовта, върху която се гради света.
Гуна Иванова вече е интерпретирала песента “Катерино моме”, но сега я поднася в по-лиричен аранжимент. Песента изповядва, че българката е една от най-красивите жени, а красотата е едно от най-хубавите неща на света.
“Кажи, Вело”, “Моме Невено, ти първо либе” и “Дафино, цървен карамфил” са пирински песни с типично звънливо звучене и една невероятна любовна закачка. Те са със сходно съдържание, касаещо изпепеляващата любов, пълните с красота очи и за съжаление празните ръце на влюбения момък – “момето е таксано още маленко”.
В “Конче си изведох” и “Направило моме” се акцентира върху любовния пламък от първи поглед до разочарованието от либето. “Ой те тебе лудо, яз не те познавам, ти си ябанджийче”, а на него не му остава друго освен да си тръгне с въздишката и да каже: “Ех, мъко моя”.
“Ех, мъко моя” е идейният акцент на албума и любима песен на трагично загиналия син на певицата, на когото е посветен албума. В него прави впечатление автентиката и рутината в изработването на песните. Затова целият албум звучи по-автентично, като това се дължи на гласовата орнаментика на певицата Гуна Иванова и съобразените аранжименти на песните. В новия си албум тя търси динамиката на песните, те да не звучат протяжно и да грабнат слушателите с аранжимента си. “Още като се чуе интродукцията, ако песента е тъжна, да те хване за душата. Ако песента е хороводна, да не можеш да я слушаш седнал. Ако песента е бавна, да се усетиш като частица от космоса. Аз мисля, че Стоян Джамбазов, Здравко Георгиев и останалите момчета от оркестър “Щуро маке” са постигнали всичко това”, споделя Гуна Иванова. Единствено “Кираджийче”, “Разболела се Ирина” и “Море пиле, славей пиле” са по аранжимент на Валери Димчев, чиято музика е включена в някои български филми.
По повод излизането на новия й албум Гуна Иванова споделя още: “Знам много песни от всички региони на България, но на сърцето ми е измъчената Огражден планина, вододела на Вардарска и Пиринска Македония. И ако трябва да направя албум от 100 песни, в него ще събера цяла България. Но най-лично място ще има македонската песен – най-мелодичната, най-поетичната, най-лиричната, най-запеваемата. Македонската песен е тази, която ще спаси българския фолклор от гибел. Дано да не я превърнем в кич с това, че всеки, който има възможност да се пласира на музикалния пазар, се захваща с македонската песен.”
“Смятам, че човек трябва да бъде естет в отношенията си с хората. Както в мисълта си, така и в делата си. И затова много държа в текстово, мелодично отношение песните да бъдат издържани. И надявам се с този албум за пореден път да съм доказала това”, допълва тя. Нейното послание с този албум: “Нека насочим вниманието си за оцеляване на българската култура и по-специално българския фолклор, а на българите – достойно оцеляване, физическо и духовно.”
Записите на албума са реализирани в студиото на Емил Бояджиев “Хит хаус”. Обложката е дело на “Аксел Арт” и е допълнително внушение към основната идея.
Продуцент е АРА МЮЗИК. Издава и разпространява на CD и MC АРА АУДИО-ВИДЕО.