Севдалина и Валентин Спасови "За любов родени"

Оценете статията
(12 оценки)
spasovi_zalove

1. Живот мой
2. Сите сме рода
3. За любов родени
4. Лудо, младо
5. Хей, момиче
6. Китка
Снощи те видох
Кито моме
Давай ме
7. Мелник
8. Кетерино моме
9. Нестинарка
10. Ти си майка
11. Ти си цвете
12. Хей, Зарезане

 

“За любов родени” е осмият албум в кариерата на Севдалина и Валентин Спасови. Съставен е от 8 авторски и 4 обработки на автентични песни.
Новият албум на дуета впечатлява с олекотена мелодичност и стойностни текстове, утвърдили се като запазена марка на двамата изпълнители.
Любовната тематика в албума е основна, но не единствена. Севдалина и Валентин Спасови провокират слушателя с тематично разнородни песни. Уповават се и на патриотичните емоции в “Сите сме рода”, и на преклонението пред изяществото на пясъчния бисер на Пирин планина в песента “Мелник”.
Гледам Мелник, гледам и немея,
сякаш в плен са моите очи,
а сърцето иска да запея,
да възпея чудни красоти.
Като реверанс към желанията на ревностните си почитатели изпълнителите са записали свои версии на автентичните песни “Катерино моме” и “Лудо младо”, както и китка от три хороводни песни “Снощи те видох”, “Кито моме” и “Давай ме”.
“Тези песни са желани и обичани от публиката, изпълняваме ги навсякъде, където гостуваме и затова решихме да ги запишем ”, споделят изпълнителите.
Заглавната “За любов родени” и ”Хей, момче” са закачливо намигване към по-младата аудитория, а “Ти си цвете” и “Ти си майка” са песни със шлагерно звучене, издържани в традицията на старата градска песен. На уникалният огнен български обичай е посветена авторската песен “Нестинарка” впечатляваща със стойностния текст на Василка Войнова:
Нестинарко, дивна самодиво,
дъщеря на огнената лава,
ти опиваш като тежко вино,
врекла се на тихата жарава.
“Любов без вино не може и вино без любов не може” е кредото на изпълнителите и в най-новия си албум възпяват гроздовия елексир в “Хей, Зарезане”.
В аранжиментите, дело на Валентин Спасов, се долавят и живите инструменти акордеон, саксофон, кларинет и тромпет.
Фотосесията, представяща визуално изпълнителите пред аудиторията, е дело на Даниел Рачев, а костюмите с фолклорни мотиви са изработени специално за тях от дизайнерката Сашка Ковачева.
Дизайнът на обложката е направен от Аксел Арт. Тя съдържа и посланието, което отправя дуета към своите почитатели:
”За видимите рани по тялото има един единствен лек – това са нашите песни, сътворени от сърце и душа. За да сте винаги усмихнати и здрави, слушайте ги по-често!”