Гуна Иванова "Орисия"

Оценете статията
(3 оценки)
guna_orisia

 

Певицата Гуна Иванова отново събра песни – бисери в новия си шести албум, озаглавен “Орисия”. И този продукт, както всички предходни, е успешно действие да се съхрани и доразвие българската фолклорната традиция с академичния опит, натрупан от 40 годишната творческа дейност на певицата.
И в този нов музикален продукт Гуна Иванова остава вярна на кредото си, че: “…песен и птица граници нямат…”. Остава вярна и на българската песенна традиция от македонския край, пресъздадена от нейната характерна и творческа индивидуалност.

Подборката на песните в албума гравитира от песни за красотата на българката до любовната закачка, песни за човешката мъка и радост и песни изконно патриотични, които ни правят българи. В ритмично отношение песните са разнообразни, изпяти с перфектна техника и характерен тембър, който лесно се разпознава и помни.

За първи път Гуна Иванова ограничава и същевременно концентрира творческия потенциал на малък и качествен екип от композитори, аранжори и текстописци, с които работи по създаването на албума. Според Гуна Иванова това е премерен творчески риск - малко известни автентични народни песни да звучат модерно и същевремено да запазят автентичността си, както и оригиналния почерк на авторите.

Като основен аранжор в този албум се представя небезизвестният Сашко Велков, доказал успешно отношението си към македонската музика и песен (от общо 12 песни в албума, на 9 аранжиментите са негово дело). Със свои аранжименти в този продукт са представени и другите култови аранжори с отношение към македонската музика Стоян Джамбазов и Здравко Георгиев.

За първи път Гуна Иванова включва три нови авторски песни на фолклорна основа в своя албум. Заглавната песен на албума “Орисия” Гуна Иванова създава и изпява на фестивала Пирин – Фолк Банско'2005. Самата тя е автор на музиката, текстът е на Димитрина Георгиева, аранжиментът е на Сашко Велков. Тази песен е емблематична, както в музикантско отношение, така и като отношение и гражданска позиция на твореца към социалната ни действителност в реално време. Песента разказва за българската орисия – безлюдни села, обезлюдяващи се градове, деца и цели семейства в чужбина, за да търсят препитание и по-добър живот. И същевременно са орисани да пеят и да обичат до полуда – българската орисия. В другата авторска песен “Майчини сълзи” /муз. Райко Кирилов, текст Дали Иванова, аранж. Св. Лобошки/ отново е заявена професионална и гражданска позиция с изразните средства на фолклора като средство за общуване. С тази песен Гуна Иванова изплаква мъката на всички майки, загубили децата си в р. Лим.

Третата авторска песен е “Ангелино, ангел в небо синъо” /муз. Гуна Иванова, текст Димитрина Георгиева, арж. Стоян Джамбазов и Здравко Георгиев/, възпяваща женската красота.

Особено място в албума има песента– легенда “Песен за Гоце Делчев”, която разказва за един голям българин и дълбоката следа, която е оставил в историята на България. В тази връзка Гуна Иванова споделя “… песента ме е отвеждала във всяко кътче по света, а чувството ми за патриотизъм винаги ме е връщало в България”.

Гуна Иванова отделя място в албума и на песни за изпепеляващата човешка любов. Песните са малко известни, но впечатляващи с автентиката и рутината, с която са изработени: “Лиляна - пиле шарено”, “Не се бели, Маре”, “Садила Яна”, “Очи имаш, Стойне”, “Пръстен ти връщам”, “Я те пракям, Калино”.

Песните “Йоване, мили сине” и “Що си ми, сине, весело” /муз. текст – народни, арж. Стоян Джамбазов и Здравко Георгиев/ са обединени в хороводна DJ Китка и представят жизнерадостната страна в песните от македонския край и по същество дават завършен вид на албума “Орисия”.

Осъществени видеоклипове имат песните “Песен за Гоце Делчев”, “Лиляна, пиле шарено”, “Ангелино, ангел в небо синьо”, “Не се бели, Маре”, DJ Китка /live/.

Гуна Иванова отново залага на стилово издържания червен цвят в артистичните си тоалети, съчетани с характерните старинни и автентични бижута. Нейната визия, артистичното и човешко присъствие в реалния живот са неразделна част от нейното песенно творчество и по естествен начин присъстват в обложката на музикалния продукт като доизграждат цялостното послание на албума.

Записите на албума са реализирани в студиата “Силвия Мюзик” и “Hit House”.

Продуцент на албума е АРА Мюзик. Издава и разпространява на CD и MC АРА АУДИО-ВИДЕО.