Севдалина и Валентин Спасови "Моме, Македонко"

Оценете статията
(3 оценки)
spasovi_mome

1. Китка
/Райна на пенджере седеше; Що ми е мило/ 5.48
2. Моме Стойне 3.41
3. Йовано, Йованке 4.27
4. Ще помня твоята любов 4.13
5. Моме, Македонко 4.19
6. Малка мома цвете брала 5.49
7. Майко, една си на свето 3.27
8. Де гиди луди, млади години 4.23
9. Който ме чуе да пея 5.33
10. Морен сокол пие 4.44
11. Китка
/На сърце ми лежи, Моме Невено/ 6.04
12. Карамфило, Фил фило 3.27

Севдалина и Валентин Спасови са един от най-популярните български дуети. Те са сред първите изпълнители и творци, които създават нова авторска музика на фолклорна основа.

Новият музикален албум“Моме, Македонко “ на звездния дует  е коледния и новогодишен подарък за всички любители  на тяхното творчество. Във всяка фолклорна музикална колекция този албум може да има достойно място.

Десетия албум в дискографията на Севдалина и Валентин Спасови“Моме, Македонко” представлява една своеобразна галерия от популярни и нови македонски песни... .............................................песни, изпяти от сърце !

Песента “Моме, Македонко” дала името на албума е авторска песен на дуета, която впечатлява със силен патриотичен текст. В нея се възпява гордоста и самобитността на момата от македонския край. Любовната тематика присъствува в голяма част от песните, които са създали досега двамата изпълнители, но най емблематична е другата авторска песен в албума със заглавие “Ще помня твоята любов”.

В албума са включени две хороводни китки от популярни македонски песни: Едната “Райна на пенджере седеше/Що ми е мило, ем драго” е от две песни по аранжимент на Сашко Велков, и втората “На сърце ми лежи/Моме Невено” е с аранжимент от майстора на комерсиалния автентичен звук Валери Димчев.

Тези две хороводни китки създават друго лице на звездния дует и ги представят в нова светлина като интерпретатори на популярни песни от македонския край.

В подкрепа на тази нова изпълнителска концепция за Севдалина и Валентин Спасови са и песните “Морен сокол пие вода на Вардаро”, “Йовано, Йованке”, “Де гиди луди, млади години“,”Малка мома цвеке брала”,”Карамфило, фил Фило”, “Майко, една си на свето”, “Моме Стойне”.

“Тези песни  се желани и обичани от публиката, затова решихме да ги запишем с нашето усещане и възможности за интерпретация ......”, споделят изпълнителите.

Всяка една от песните в албума се отличават една от друга по отношение на ритъм, мелодика, звучене и послание. Това се дължи на екипа аранжорори  работили върху албума - Сашко Велков, Валери Димчев, Валентин Спасов, както и от подбора на самите песни. Всеки един от тях е оставил своя творчески отпечатък и това прави албума интересен и разнообразен.

Записите за албума са правени в студио “Виватон” под тонрежисурата на Иван Динев и Валентин Спасов. Музикален продуцент на албума е Валентин Спасов, а продуцент на цялостния проект е Диапазон рекърдс.

Видеоклиповете който ще представят албума са върху песните “Моме Стойне” и “Майко, една си на свето”, те вече имат своята примиера по музикалните телевизии “Фен ТВ” и “Фолклор ТВ”.

Музикалния албум “Моме, Македонко “ се издава и разпространява от Ара аудио-видео” ООД и ще бъде на пазара от 21 ноември 2008 г. на аудиокасета и компактдиск.