Радостина Николова е големият победител в Конкурса за авторска македонска песен

Последната фестивална вечер на XXXI – то издание на фестивала „Пирин Фолк“ 2023 бе запазена за най- вълнуващия Конкурс за авторска македонска песен. Летният театър в Сандански отново бе препълнен и не можа да побере всички желаещи да станат част от магията на традициите.

В Конкурса за авторска македонска песен бяха представени 12 нови композиции,  които се бориха за престижните награди. Участниците заложиха на песни с различна тематика: за родината, за любовта, за родния край и веселието. С много вълнение и емоции те потопиха публиката в Летния театър, както и милионите пред телевизионния екран в красотата на македонска песен и традиция.

Тази година събитието бе още по-специално заради присъствието на президента Румен РадевТой е първият държавен глава, който посещава най-влиятелното фолклорно събитие у насРумен Радев приветства всички участници и гости на форума от сцената на Летния театър. „Фестивалът продължава да разкрива красотата на Пирин и магията на неговата музика, продължава да разгръща родолюбивите идеи. Сърдечна благодарност към организаторите, към журито и към всички участници, които продължавате да срещате традициите в песенното ни творчество с настоящето, за да можем всички ние да преоткриваме и обогатяваме съкровищницата на българския фолклор.“, каза той.

Фестивалното жури бе в състав: проф. д.н. Венцислав Димов, Надежда Захариева, Димитър Динев, д-р Ваня Монева, д-р Димитър Христов, д-р Генчо Генчев и Павлина Караджова.

Големият победител на вечерта е Радостина Николова. Талантливата изпълнителка спечели I-ва награда на Фестивалното жури с песента „Пиринска душа“ музика и аранжимент: Светослав Лобошки; текст: Дешка Петрова

Гост-изпълнители в последната фестивална вечер бяха Ирина Паскалева и Стоян Петков, които бяха отличени с награди в миналогодишното издание на фестивала. С голям трепет двамата артисти отново се качиха на сцената в Летния театър, за да зарадват зрителите с изпълненията си.

В последната конкурсна вечер специален гост бе талантливата Радостина Паньова, която многократно се е изявявала на сцената на престижния форум. За многобройните гости в Летния театър и зрителите пред малките екрани изпълнителката с неподражаем стил представи специално подготвен рецитал с македонски песникоито представи за първи път пред публика.

Финалът на „Пирин Фолк“ 2023 постави ангелският глас Емилия, която се завърна на сцената на фестивала след цели 20 години. Тя представи рецитал с любими македонски песни, както и композиции, които са били отличавани с призове на престижния форум в годините. Особено емоционално бе посланието на Емилия, която сподели огромното си вълнение да стъпи отново на тази сцена, където е направила първите си стъпки.

Конкурсът за авторска македонска песен на „Пирин Фолк“ 2023 се излъчи на живо по 4 национални телевизии: БНТ 1, БНТ 4, Фен Фолк ТВ, Фен ТВ, както и в официалния YouTube канал и facebook страницата на Фен Фолк ТВ.

Организатори: Фен Фолк ТВ, Община Сандански и Мюзик Медия Клъстер

Share:
2021 © Всички права запазени - Diapason Records

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3720-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИАПАЗОН РЕКЪРДС ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 50 000 лв. европейско финансиране.


Начало: 06.12.2021 г.

Край: 06.03.2022 г.