Радостина Николова – новото попълнение на Diapason Records

Фолклорната изпълнителка Радостина Николова е най-новият член на семейството на Diapason Records. Въпреки че е съвсем млада, тя има солиден опит на сцената.

Радостина Николова е родена в град София на 14.05.1995 г. Дарбата и обичта към българския фолклор наследява от своята баба – народна певица, на която е кръстена. Покрай нея овладява стила на шоплука и красотата на граовските песни.                                  

От 6-годишна започва да се занимава по-сериозно с народна музика, като пръв неин преподавател е изключителната Гуна Иванова. Дълги години участва в групите, създадени от прочутата певица – „Чучулигите“ и „Софийска славейчета“, с които взима участия в престижни конкурси и мероприятия в цяла България.

През 2009 г. кандидатства в Национално музикално училище „Любомир Пипков“ с профил Народно пеене и е приета с отлична оценка в класа на музикалния педагог Нелка Петкова. Завършва успешно обучението си през 2014 г. с професионална квалификация – Музикант-вокалист трета степен. По време на  обучението си е лауреат на множество международни конкурси.

След като завършва средно си образование в НМУ „Любомир Пипков“ и започва да изучава своята бакалавърска степен в Нов български университет с профил Музикално изпълнителство (Народно пеене) и паралелно с това втора специалност – Връзки с обществеността. По време на обучението си взима участие в Университетски смесен хор – Фолк джаз формация с диригент доц.д-р Георги Петков.

От 2015  до 2021 г. е  част от формата към ансамбъл „Чинари“ – трио БУЛГАРИНА.

От 2016 г. до момента взима участие и в новооткритата школа към Мистерии на българските гласове – „Академия Мистерии на българските гласове“ с диригент проф. Дора Христова.

Ето част от наградите и постиженията й:

  • Първа награда за индивидуално участие (изпълнителско изкуство)  в Национален музикален фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ гр.Стара Загора – през 2011 г., 2012 г., 2013 г., 2014 г. и 2016 г.
  • Първа награда в Детски фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ гр. Монтана – през 2012 г.  и 2013 г.
  • Първа награда Международен фолклорен фестивал „Пауталия“ – гр. Кюстендил – през 2011 г.,  Наградата на журито отличена с годишна стипендия от Министерството на образованието през 2012 г., Първа награда заедно с фолклорно трио на Нов български университет през 2014 г. и Първа награда за индивидуално участие през 2016 г.
  • Първа награда в Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ – гр. Ковачевци през 2014 г.
  • Втора награда в Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ – гр. Банско през 2014 г.
  • През 2018 г. получава  Награда на телевизионния зрител в престижния международен фестивал „Пирин фолк“ в категория изпълнителско изкуство с песента „Судбо моя“ по аранжимент на Иван Йосифов.
  • Най-големият й успех до момента е участието през 2021 година на XXIX-то издание на международния фестивал „Пирин фолк“ Сандански, където е отличена с Втора награда на фестивалното жури с песента „Идвай, либе“ по музика и аранжимент на Светослав Лобошки и текст на Христина Димова в конкурса  за нова авторска песен.

Изпълнителката има в биографията си много турнета, участия и телевизионни изяви и в чужбина в държави като: Италия, Финландия, Словакия, Гърция, Северна Македония, Сърбия.

Радостина Николова не крие радостта си колко е щастлива от факта, че ще работи с новите си продуценти от Diapason Records. „Много съм щастлива, че вече съм част от семейството на музикалната компания. Изключително силно съм мотивирана да работя и нямам търпение да представя новите си проекти на публиката. Вярвам, че с г-н Ненчо Касъмов и Diapason Records ще имаме прекрасно съвместно сътрудничество!“,  каза фолклорната изпълнителка.

Share:
2021 © Всички права запазени - Diapason Records

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3720-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИАПАЗОН РЕКЪРДС ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 50 000 лв. европейско финансиране.


Начало: 06.12.2021 г.

Край: 06.03.2022 г.