Филип Синапов създаде за първи път музика и текст за песен

Филип Синапов изненада ценителите на фолклорната музика с  „Миренко, мила дощерко“, чиято премиера бе в ефира на Фен Фолк ТВ.

Песента разказва историята на момиче от Смолянския край, решило да сложи край на живота си, скачайки от скала по-рано тази година. С Филип Синапов се свързват родителите на момичето и по тяхно желание той пише текста и мелодията.

Любопитно е, че тази тъжна случка преповтаря родопската легенда за невястата. Тя гласи, че смолянска девойка, изгора на един от четниците на Караджа войвода, била поискана за жена от местния турски владетел. Дала съгласието си, но имала молба преди сватбата да погледне родното си място за последен път. Успяла да се измъкне и се хвърлила от скалата. От този момент скалата била наречена „Невястата“.

Филип Синапов за първи път е автор на музиката и текста на своя песен. Тя е изградена по конструкция, традиционна за родопския крайредуват се куплет,  речитатив, куплет. В „Миренко, мила дощерко“ се акцентира върху декламативната част, която всъщност разказва историята. Песента е на смилянски диалект, тъй като това е родното село на трагично загиналото момиче.

„Вникнах дълбоко в историята на момичето и това ме провокира да напиша музиката и текста на тази песен – нещо, което досега не съм правил.“, сподели изпълнителят на Diapason Records.

Клипът е заснет край Смолянските езера в подножието на скалата „Невястата“, с която е обвързана легендата и където се е разиграл нещастният случай. Режисьор на видеото е Ненчо Касъмов.

Share:
2021 © Всички права запазени - Diapason Records

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3720-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИАПАЗОН РЕКЪРДС ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 50 000 лв. европейско финансиране.


Начало: 06.12.2021 г.

Край: 06.03.2022 г.