Хамид Имамски с песен-поздрав за всички мюсюлмани по случай Байрям

Днес в ефира на Фен Фолк ТВ направи премира най-новият видеоклип на Хамид Имамски към песента „Байрям са мина, помина“.

Песента представлява изповедта на всяко момиче, което навремето е чакало с копнеж празниците, за да се покаже пред обществото в най-бляскавия си вид. Освен пред обществото на Байрямите, в Родопите момите са се представяли и пред бъдещите си годеници или севди (любими). В този изблик на вълнение момичето споделя пред майка си:

 “Байрям са мина, помина,

 мен са гиздило не сваля,

/в друг вариант е:”и друг ми иде да дойде”/

 канона (къната) ми са е фатила,

 чоран е вогал станала,

 не има мерам (изглед) да падне…

Във видеоклипа е показан и резултатът от обичая „Къносване“, неразделна част от приготовленията на жените за празника. Къната, с която и женени, и възрастни, и моми са се рисували, е важен атрибут в бита на жената-мюсюлманка! Рисуването с къна (къносването) е ставало няколко дни преди Байрямите и в много случаи е било много по-престижно отколкото да се окичиш с алтъни и махмудии. Съществува и поверието, че жената, която се разкраси с къна за съпруга си, все едно, че е извършила молитва или пост пред Всевишния (голям севап – хаир е!) За неженените момичета е било съревнование кое с по-скъпа и шарена къна ще се нарисува. В известен смисъл в Родопите къносването си е цял ритуал.

 “дур си севдьона (любимия) не видя,

 вчера го видех, майчинко,

 в среде Байряман седеше,

 карши нах мене гльодаше…”

Всички по-възрастни близки в Родопите с умиление си спомня тези моменти на “галене и драговане”. Песента завършва с думите:

  и си ми рече, майчинко:

  – Момле ле, мари, чернока,

  кому са кичиш и плетеш?

  – Юначе, лудо и младо,

  я викам не е кабахат…

  ле врит са кичет и плетот…

„Байрям са мина, помина“ е част от втория самостоятелен албум на изпълнителя от каталога на Диапазон Рекърдс „Бялен ми вятер дуеше“.

Песента е специален поздрав за всички български мюсюлмани послучай настъпването на тридневния празник Рамазан Байрям. Здраве, берекет и щастие от Хамид Имамски и екипа на Фен Фолк ТВ! България е в сърцата на всички ни!

Видеоклипа можете да гледате в ефира на Фен Фолк ТВ и в официалния You Tube канал на медията тук:

Share:
2021 © Всички права запазени - Diapason Records

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3720-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИАПАЗОН РЕКЪРДС ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 50 000 лв. европейско финансиране.


Начало: 06.12.2021 г.

Край: 06.03.2022 г.