Diapason Records вече е официална част от европейския независим музикален бизнес

IMPALA – европейската организация на независимия музикален бизнес – приветства своя най-нов член – българската асоциация на независимите музикални издатели и продуценти (АНМИП/ANMIP).

АНМИП, Асоциацията на независимите музикални издатели и продуценти в България, се присъедини към IMPALA – една от най-значимите музикални организации в света. АНМИП участва в общото събрание на IMPALA и срещата на борда миналата седмица във Виена на конференцията WAVES. Членовете на IMPALA приветстваха АНМИП и обсъдиха бъдещите приоритети за двете организации.

АНМИП беше основана по-рано тази година. Асоциацията се състои от 12 членове, сред които пазарните лидери Ara Music, Diapason Records, Facing The Sun, Monte Music, Flat Line Collective, ADAMAND, MUZE и др. Първата стъпка на асоциацията бе именно да се свърже със сродни организации в цяла Европа чрез присъединяването си към IMPALA. Председателят на сдружението – Рут Колева – вече работи в тясно сътрудничество със своите европейски партньори по целия континент. Някои от членовете на IMPALA, Kees Van Weijen (STOMP, NL) и Dario Draštata (RUNDA, ex-YU) също са членове на консултативния съвет на АНМИП. Чрез европейската асоциация пък българската организация става и член на световната независима мрежа WIN.

(От ляво надясно: Francesca Trainini (PMI, IT), Kees van Weijen (STOMP, NL), Ruth Koleva (ANMIP, BG), Helen Smith (IMPALA, BE), and Dario Draštata (RUNDA, Balkans))

Целите на АНМИП са да:

  • Осигури достъп за всички до официалната airplay класация, както и да предостави прозрачни и изчерпателни данни за популярността и разпространението на музикални записи в различни медийни платформи.
  • Изгради капацитет за сектора, за да предостави на музикалните професионалисти уменията, знанията и ресурсите, необходими за успешно навигиране в динамичния пейзаж на музикалната индустрия.
  • Осигури честна игра и равнопоставеност за българските артисти на световната музикална сцена.
  • Подкрепи инициативи за експорт на музика.
  • Подобри прилагането на авторските права, което включва застъпничество за ефективни механизми за борба с пиратството, защита на интелектуалната собственост и гарантиране, че продуцентите и създателите на музика получават полагащото им се обезщетение.
  • Насърчи културния обмен.

Kees Van Weijen, главен изпълнителен директор на STOMP, член на Изпълнителния борд на IMPALA, коментира: „Сърцевината на работата на IMPALA винаги е била да изравнява условията за независими лица в цяла Европа, което включва и активна роля в укрепването и свързването на нашите членове в Централна и Източна Европа. Развълнувани сме да видим отбелязания растеж в региона, както и от предстоящия период, като АНМИП е един добре дошъл член в нашата паневропейска общност.“

Рут Колева, директор на управителния съвет на АНМИП, продължи: „Да станеш част от европейска мрежа от независими музикални компании е огромна възможност за АНМИП България. Това позволява на нашите членове да обменят знания и опит с други компании, насърчавайки среда на сътрудничество и растеж. Нашите основни цели за близкото бъдеще включват укрепване на независимата музикална общност в България, разширяване на нашата асоциация, както и създаване на връзки в цяла Европа, за да развием жизнена и взаимосвързана музикална екосистема, която да е от полза както за нашите членове, така и за партньорите на нашата асоциация.“

Helen Smith, изпълнителен председател на IMPALA, заключи: „Нашите членове са щастливи да приветстват АНМИП с участието на Рут Колева в нашия изпълнителен съвет. Развитието на пазара на Централна и Източна Европа е един от приоритетите на IMPALA. Миналата седмица на общото събрание на IMPALA нашите членове назначиха Dario Draštata, главен изпълнителен директор на Dallas Records (Хърватия) и основател на RUNDA, за председател на IMPALA за следващите две години. Това ще ни позволи да поставим ясен фокус върху балканския регион и да разгледаме допълнително проблемите, които имат значение за нашите членове в него, от работата на обществото за колективно управление до дигиталното и авторското право.“

Миналата седмица представители на АНМИП се присъединиха към срещата на работната група на IMPALA във Виена за развитието на мрежата в Централна и Източна Европа, където членове от региона обсъдиха конкретни теми и приоритети за предстоящия период.

Членовете-основатели на АНМИП са:

АНМИП приветства и нови членове, можете да научите повече тук.

Share:
2021 © Всички права запазени - Diapason Records

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3720-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИАПАЗОН РЕКЪРДС ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 50 000 лв. европейско финансиране.


Начало: 06.12.2021 г.

Край: 06.03.2022 г.