Филип Синапов

Филип Синапов

Фолклор

Роден е на 3 ноември в град Момчилград. 


Образование: 
Завършва средното си образование в Националното училище за фолклорни изкуства - Широка лъка. В момента е студент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив със специалност „Изпълнителско изкуство - народно пеене“. Негови преподаватели са Данка Цветкова и Николай Гурбанов. 


Музикална кариера: 
Израства в музикален род и запява още на четиригодишна възраст. От малък се включва във фолклорните групи на читалището в града и е неразделна част от концертната му сцена. Участва в десетки конкурси, надпявания, фестивали и събори за народно пеене и фолклор като цяло. Завоювал е няколко златни медала от Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие „Неделино“, също така от  “Рожен“, “Орфеева дарба“, “Копривщица“ и др. Носител е на златен медал от Национален музикален и танцов фестивал  „Пиленце пее - 2014“, Златна лира от конкурса „Орфеево изворче - 2014“ - гр.Стара Загора, Златна лира от НМФК “Орфееви таланти“ - гр. Калофер през 2015 г., Златна лира и почетен знак от Националния старопланински шампионат по фолклор „Евро фолк 2015“, лауреат и носител на първа награда от НМФК "Орфееви таланти" 2017 - гр. Пловдив и др. През 2014 г. реализира шест записа в Българско национално радио. В края на същата година е обявен за „Талант на Момчилград“. 


Филип Синапов е изпълнител на музикална компания Diapason Records, а в началото на 2019 година на пазара вече е факт и първият му самостоятелен албум „Песенна шевица“, събрал 11 песни-бисери от Родопите и Пирина. В ефира на Фен Фолк ТВ се излъчват неговите видеоклипове „Хранила, майка, кутила“, „Лейлинко, кузум“, „Пиленце, пъстро славейче“, „Коньо, Коньо“ и много други.  


Репертоар: 
Изпълнява песни от Родопската, Тракийската и Пиринската фолклорна област. Издирва и записва автентичен фолклор от своето село Гърнати, Смолянско. Притежава баритонов глас, с топъл и мек тембър.

Дискография

Участия

Използваме бисквитки за подобряване на функционалността на сайта. Ако продължите да използвате сайта, вие се съгласявате с употребата им.
Научете повече