Илиян Йорданов

Илиян Йорданов

Фолклор

Илиян Йорданов е роден на 15 май в град София. 


Музикална кариера: 
Израства в музикално семейство и запява още от дете. Потомък е на легендарния народен певец Павел Сираков. От малък започва да слуша творбите му, като взаимства най-вече от хумористичните му песни. Част от тях са: „Кацнал бръмбар на трънка“, „С кол е баба врата запиняла“ и „Дедото и бабата“, която реализира като свой първи професионален музикален запис. 


Илиян Йорданов участва в десетки конкурси, фестивали и събори за народно творчество, като печели много награди. Изнасял е концерти, както у нас, така и в Англия, Германия, Македония и други държави. Ученик е на Павел Сираков и с негова помощ създава своя репертоар от български автентични народни песни. Място в неговото музикално развитие заема и достолепният Костадин Гугов. Чрез интерпретациите си на творчеството на двете легенди, той успява да усъвършенства своя глас. 


През 2015 година се запознава с обичаната Янка Рупкина и заедно участват във фолклорния конкурс „Атлиманска огърлица“ в гр. Китен, където печелят първо място. Оттогава с народната певица изнасят съвместни концерти. Тази година двамата изпълнители представиха първата си дуетна песен „Давай ме, мила мамо“ в ефира на Фен Фолк ТВ. 


През 2018 година Илиян Йорданов става част от фолклорния каталог на музикална компания Diapason Records. 


На „Пирин Фолк“ Сандански 2018 г. взема участие в Конкурса за изпълнителско изкуство с песента „Море момиченце“.  


Репертоар: 
Изпълнява песни от шопската фолклорна област. 


Видеоклипове в ефира на Фен Фолк ТВ: 
„Давай ме, мила мамо“ (дует с Янка Рупкина), „Събрали се три щурци“, „Море момиченце“ и др.

Дискография

Участия

Използваме бисквитки за подобряване на функционалността на сайта. Ако продължите да използвате сайта, вие се съгласявате с употребата им.
Научете повече