Васко Лазаров

Васко Лазаров

Фолклор

Роден е на 10 юни в град Благоевград. 


Музикална кариера: 
Занимава се с пеене от юноша. Започва с рок група "Арсенал", след което се ориентира към фолклора. Първите си стъпки прави в състава на ДНА под ръководството на Александър Миразчийски. Лазаров е откритие на големия цигулар и композитор Никола Ваклинов, с когото са сред създателите на авторската песен в България. Той е един от утвърдените изпълнители на македонски песни и е многократен носител на различни отличия и награди на фолклорните фестивали в България. Освен в родината си е изнасял концерти и в Гърция, Македония, Германия, Испания и Америка. Той единствен бе поканен да представи България на "ЕТНО-ФЕСТ" - Скопие-2010 заедно с македонската прима Сузана Спасовска, с която работи успешно вечеповече от 15 години и с която се наложиха като "Балканският дует". Има издадени 8 самостоятелни албума и един дуетен със Спасовска. По-голяма част от песните му са по негова авторска музика и текст. 


През 1992 г. печели първа и втора награда на фестивала „Пирин фест“, който от следващата година се преименува на „Пирин Фолк“. Авторските композиции, които са сред появилите се на сцената на фестивала в Сандански хитове, са: „Ти, любима, майка и жена“ (музика, текст и аранжимент: Никола Ваклинов) и „Дари, Дари“ (музика, текст и аранжимент: Никола Ваклинов). През 2000 г. дуетната му песен с Йорданка Варджийска „Нищо не може да ни раздели“ печели 1-ва награда на журито (музика: Васко Лазаров, текст: Йорданка Варджийска, аранжимент: Захари Георгиев). 


Репертоар: 
Изпълнява песни от македонската фолклорна област. 


Видеоклипове в ефира на Фен Фолк ТВ: 
„Празнична“ (дует с Йорданка Варджийска), „Две години“, „На Гергьовден кръстена“ (дует с Йорданка Варджийска), „Това е животът“ и др.

Дискография

Участия

Използваме бисквитки за подобряване на функционалността на сайта. Ако продължите да използвате сайта, вие се съгласявате с употребата им.
Научете повече