Румяна Попова

Follow:

Място и дата на раждане: 21 април, гр. Кюстендил, България

Образование: Завършва с отличие Средното музикално училище в с. Широка лъка, специалност „Народно пеене“, за което е много благодарна на вокалната си педагожка Стефка Кушлева. Завършва ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград, специалност „Музикална педагогика“.

Музикална кариера: Животът й винаги е бил свързан с музиката. По техниката си на пеене Румяна Попова се отличава от всички познати български изпълнители на македонски песни. Песните ѝ са изпети с автентичната на Вардарска Македония. Нейната вокална техника е по-различна от тази на певиците от Пиринска Македония. Така изпълненията на Румяна Попова заприличват по нещо на старата градска песен. Румяна Попова винаги е настоявала, че трябва да се пишат нови авторски македонски песни, за да се запазят живи традициите. Трупа опит на различни сцени в пределите на България и извън тях. Освен това дълги години преподава музика. Има множество участия на фестивала „Пирин фолк – Сандански”, където е била удостоявана с множество награди. През 2006 изнася самостоятелен рецитал на същия международен форум, а през 2007 го открива и закрива с изпълнение на химна му „Добре дошли в Сандански, приятели” по аранжимент на Александър Попов. Талантът й е оценен и извън границите на България. Румяна Попова е печелила награди на престижни форуми, които се провеждат в Македония – „Охрид фест – Охридски трубадури”, „Рост фест”  и „Прилеп фест”. От 13 ноември 2005 песните от музикалния й албум „Песен моя, македонска” са във фонда на Калифорнийския университет

Репертоар: Изпълнява еднакво добре автентични народни песни от всички фолклорни области, както и авторски композиции на фолклорна основа.

Албуми: „Магия от Македония“, „Наздравици от Македония“, „Песен моя, македонска“, „За тебе, майко“, „Песни като старо злато“, „Багрите на България“, „Любов голема“.

2021 © Всички права запазени - Diapason Records

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3720-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИАПАЗОН РЕКЪРДС ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 50 000 лв. европейско финансиране.


Начало: 06.12.2021 г.

Край: 06.03.2022 г.