Филип Синапов

Follow:

Място и дата на раждане: 3 ноември, гр. Момчилград, България

Образование: Завършва средното си образование в Националното училище за фолклорни изкуства – Широка лъка. Завършил е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив със специалност „Изпълнителско изкуство – народно пеене“.

Музикална кариера: Израства в семейство на музиканти и запява още на четиригодишна възраст. От малък се включва във фолклорните групи на читалището в града и е неразделна част от концертната му сцена. Участва в десетки конкурси, надпявания, фестивали и събори за народно пеене и фолклор като цяло. Завоювал е няколко златни медала от Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие „Неделино“, също така от  “Рожен“, “Орфеева дарба“, “Копривщица“ и др. Носител е на златен медал от Национален музикален и танцов фестивал  „Пиленце пее – 2014“, Златна лира от конкурса „Орфеево изворче – 2014“ – гр.Стара Загора, Златна лира от НМФК “Орфееви таланти“ – гр. Калофер през 2015 г., Златна лира и почетен знак от Националния старопланински шампионат по фолклор „Евро фолк 2015“, лауреат и носител на първа награда от НМФК „Орфееви таланти“ 2017 – гр. Пловдив и др. През 2014 г. реализира шест записа в Българско национално радио. В края на същата година е обявен за „Талант на Момчилград“. Филип Синапов е изпълнител на музикална компания Diapason Records, а в началото на 2019 година на пазара вече е факт и първият му самостоятелен албум „Песенна шевица“, събрал 11 песни-бисери от Родопите и Пирина. В ефира на Фен Фолк ТВ се излъчват неговите видеоклипове „Хранила, майка, кутила“, „Лейлинко, кузум“, „Пиленце, пъстро славейче“, „Коньо, Коньо“ и много други.

Репертоар: Изпълнява песни от Родопската, Тракийската и Пиринската фолклорна област. Издирва и записва автентичен фолклор от своето село Гърнати (Смолянско).

2021 © Всички права запазени - Diapason Records

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3720-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИАПАЗОН РЕКЪРДС ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 50 000 лв. европейско финансиране.


Начало: 06.12.2021 г.

Край: 06.03.2022 г.