Хамид Имамски

Follow:

Място и дата на раждане: Хамид Имемски е от село Триград и роден 24 септември. Роден е в гр. Девин, България

Образование: Завършва СОУ „Христо Ботев“ в гр. Девин. Висшето си образование продължава в Лесотехнически университет със специалност „Горско стопанство“, където се дипломира като инженер-лесовъд  по горско стопанство.

Музикална кариера: Образованието му не е свързано с музика, но тя е в сърцето му. Особено родопската песен. От дете пее на събори, празници и сватби. Още тогава се отличава с автентичното пеене. Когато е във втори клас за първи път се качва на голяма сцена на Националния фолклорен събор „Рожен“, където печели първо място и златен медал с песeнта „Момне ле, мари каматна“. Като малък става част от групата за автентични песни към НЧ „Изгрев“-1936″, с. Триград, където пее и до днес. Изявите му се простират извън пределите на България. Многократно гостува на събори на български общности в Турция и Гърция, където с часове пее свидни автентични родопски песни. Той е самоук талант. Никога не е получавал професионални уроци. За него родопската певица Радка Кушлева е светилото на автентичния родопски фолклор. Изпълнителят издирва и записва над 500 автентични родопски песни, благодарение на своята прабаба Хасибе Кьорчева, която доживява 108 години. Голяма част от тях са от бита и традициите на помаците. Интересното е, че успява да научи оригиналното им звучене, така както са ги пели преди години.

Албуми: Първият си самостоятелен албум „Чеирен се е запалил“ издава през 2018 г. Съдържа 10 автентични песни от всички части на Родопите. Сюжетът им е свързан с истински човешки съдби, история и бит от преди няколко века. През 2019 г. е преиздаден, поради изчерпване на тиража. През 2020 година представя два албума – самостоятелния „Бялен ми вятер дуеше“ и дуетния с Диди Кушлева – „В памет на Радка Кушлева“.

2021 © Всички права запазени - Diapason Records

Проект и главна цел: BG16RFOP002-2.089-3720-C01 Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19

Бенефициент: ДИАПАЗОН РЕКЪРДС ООД

Обща стойност: 50 000 лв., от които 50 000 лв. европейско финансиране.


Начало: 06.12.2021 г.

Край: 06.03.2022 г.